13 PDF Article

Assabiqunal awwalun. Assabiqunal awwalun. Subscribe. 10 subscribers. Home VideosPlaylists. Comments. Add a public comment. Assabiqunal Awwalun_(Qalbilak)_Fesban PKN STAN Bersholawat. Assabiqunal. See 1 photo from 4 visitors to Masjid Assabiqunal Awwalun.

Author: Mukora Turr
Country: Latvia
Language: English (Spanish)
Genre: Sex
Published (Last): 17 August 2007
Pages: 65
PDF File Size: 12.8 Mb
ePub File Size: 8.62 Mb
ISBN: 929-4-97139-564-4
Downloads: 73293
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Bralkree

Mu’az ibn Jabal adalah sahabat nabi yang berbai’at kepada Rasulullah sejak pertama kali. Beliau juga termasuk sebagai salah seorang daripada sahabat Nabi yang pertama kali masuk Islam Assabiqunal Awwalun. Beliau memiliki wajah yang tampanmatanya hitam dan berambut kerinting. Di kalangan para penduduk YathribMuaz merupakan seorang pemuda yang bijak.

Mu’az terkenal sebagai cendekiawan dengan wawasannya yang luas dan pemahaman yang mendalam dalam ilmu fiqhdan bahkan Assabuqunal menyebutnya sebagai sahabat yang paling mengerti yang mana yang halal dan yang haram. Mu’az juga merupakan duta besar Islam yang pertama kali yang dikirim Rasulullah.

  AMEB SYLLABUS 2011 PDF

Hadith baginda mengenai kelebihan Muaz. Pada peringkat awalnya, Muaz dilantik sebagai pegawai Baitulmal dalam menjalankan kerja-kerja membahagikan zakat dan barang keperluan asas di Madinah.

Assabiqunal Awwalun

Selepas itu, Umar melantik beliau sebagai pasukan bantuan untuk membantu tentera Islam dalam siri Peperangan Islam-Rom Byzantine. Kemudian, akibat jangkitan wabak taun, beliau wafat selepas menggantikan Abu Ubaidah Al-Jarrah yang juga maut akibat wabak tersebut.

Ketika itu, tentera Islam sedang berkhemah di sekitar Amawas. Selepas itu jawatannya disandang oleh Amru Al-Ash. Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Kelebihan [ sunting sunting sumber ] Mu’az terkenal sebagai cendekiawan dengan wawasannya yang luas dan pemahaman yang mendalam dalam ilmu fiqhdan bahkan Rasulullah menyebutnya sebagai sahabat yang paling mengerti yang mana yang halal dan yang haram. Hadith baginda mengenai kelebihan Muaz; “Orang yang paling mengetahui halal dan haram di kalangan umatku adalah Muaz ibn Jabal” Jasa awwaluh perjuangannya [ sunting sunting sumber ] Pada peringkat awalnya, Muaz dilantik sebagai pegawai Baitulmal dalam menjalankan kerja-kerja membahagikan zakat dan barang keperluan asas di Madinah.

  FLUKE 9040 PDF

The First To Accept Islam (As-Saabiqun al-Awwalun)- Great Muslims Of All Times

Diambil daripada ” https: Ruang nama Rencana Perbincangan. Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah.

Dalam projek lain Wikimedia Commons. Laman ini diubah buat kali terakhir pada Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut.