13 PDF Article

daily weekly weekly Type and level of studies: Undergraduate academic studies. Course name: Introduction to Neo Kratka povest o Grčkoj. Beograd: Jasen. Mutavdžić, Predrag. Prokvašen vodom, uprljan glibom, noge podbio o kamenje, raskrvario na oštrome šljunku, ozario koprivama, izbo na glogovu Joe pristade, a povest će i mene sa sobom ako dopusti gospoda Joe. 2U grčkoj mitologiji div sa stotinu očiju, vječno budan. Bit će tek kratka šetnja u rane jutarnje sate.

Author: Kalmaran Tolrajas
Country: Congo
Language: English (Spanish)
Genre: Health and Food
Published (Last): 7 October 2018
Pages: 197
PDF File Size: 6.26 Mb
ePub File Size: 2.94 Mb
ISBN: 573-7-43680-925-4
Downloads: 29245
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Arashizragore

Reci nam kako se zove! Ja da njega ubijem?

Onda bi noem dohvatila neto maslaca ne previe i razmazivala ga po kruhu kao apotekar kad sprema melem – sluei se pritom objema stranama noa, okretno zamahujui plotimice, stavljajui i ski-‘ dajui maslac uz rub krune kore. Kao daje hladni vjetar puhao hladnije ovdje, nego s onu stranu vrata; zavijajui kroz otvorene prostorije pivovare kao kroz snast broda na morskoj puini.

Pa sad, jedno s drugim, moj se otac nije protivio da se prihvatim posla, i tako sam poeo uiti taj zanat koji bi bio i njegov da povesst bavio njime. A nije li ujko Pumblechook, koji je vazda tako susretljiv i dobar prema nama – to ti, Josephe, moda i ne misli – mogao spomenuti ba toga djeaka, koji se tu pred nama kooperi i zbog koga sam uvijek bila posluna ropkinja? Preda mnom iz arkog ugljena iskrsnue bjegunac iz movarne ravnice s negvama na nozi, tajanstveni krwtka, turpija, hrana i strana zakletva koja me sili da izvrim kradu u kui to mi prua utoite.

Carls Dikens – Velika ocekivanja

Da sam naiao na kakvog pokojnog roaka s napomenom nie navedeni, nimalo ne sumnjam da bih sebi stvorio najgore miljenje o tome lanu porodice. Brzo smo pomogli gospodi Joe da side s kola, a ujko Pumblechook se takoer naao na nogama, pokrio 28kobilu gunjem, i zaas se skupismo u kuhinji.

Kad napunim potrebni broj godina, trebalo je da postanem Joeov egrt, a dok se ne uzvinem do tog asnog poloaja, po rijeima gospode Joe, ne smije se dopustiti da se ulijenim ili kako bih ja to nazvao da me maze. Uspinjao sam se stepenicama po mraku, a glava mi je buala jer je gospoda Joe popratila svoje posljednje rijei bubnjajui naprskom po njoj kao po tamburinu. Joe prijekorno zakaljucne, kao da hoe rei: Bjee grjenik, pamti Namjernice, jer svi ljudi grijee, ali u njega dobro srce bjee.

  IFIX FUNDAMENTALS PDF

Uskoro stigoh do tvrave i nadoh tamo onog pravog mukarca kako ogrlivi sama sebe objema rukama, epa tamo-amo kao da je svu no proepao, obuhvatajui i grijui svoje tijelo i eka na mene. Kad sam se upoznao s tvojom sestrom, poveli smo razgovor o tome kako e te postaviti na noge svojom rukom.

No nemoj, mali, zastajkivati. Mislim da vas je spopala groznica rekoh. Kad smo zavrili pripreme, ve su stigli pred kuu, umotani sve do oiju. Istraujui dalje, upitao sam: Moja sestra, gospoda Joe, otvori irom vrata i nai-avi na otpor iza njih, smjesta razabra to je tome uzrok, te se lati Go-licaljke da izvede stvar na istac.

Rekao bih odvrati narednik da je iz vae kleti Mojim se djetinj-skim oima inilo da izmie rukama to ih mrtvi oprezno pruaju iz grobova, da ih opletu oko njegovih gleanja i povuku ga u raku.

Zanimanje za hajku ne samo to je zaokupilo svaiju pozornost, ve je i moju sestru uinilo podanom. Ali ja sam se brinuo za tebe, Pipe odvrati njeno i priprosto.

Ne znam kako sam to uinio, ali nisam nimalo sumnjao da sam ga neim otrovao. Tvoja sestra eli vladati. Ta je promjena bila vrlo nalik na Joeovo skidanje radnog i navlaenje nedjeljnog odijela. Tresla ga je itavo vrijeme tako silna drhtavica da je zaista pravo udo to je drao grli boce u zubima, a da ga pritom nije pregrizao. Ne vidjeh nikad ni oca, ni majke, niti sam ikad vidio bilo kakvu njegovu ili njezinu sliku jer su ivjeli davno prije vremena fotografskog umijeate sam stvorio sebi prve predodbe o njihovu obliju, sasvim nerazumno, po njihovim nadgrobnim ploama.

Narednik brzo i odluno zapovjedi da se nitko ne odazove tim glasovima, a momci neka krenu zaobilazno drugim smjerom brzim korakom.

Stanovali smo u movarnom kraju pokraj rijeke, dvadesetak milja hoda uzdu njezina vijugavog toka, daleko do mora.

Drugo joj ime bjee Satis; to je neka latinska, grka, ili hebrejska rije – ili sve troje zajedno, a meni posve svejedno, a znai -dosta. Ona ba ne voli odvie da joj se po kui motaju mudre glave -produi Joe a pogotovu joj se ne bi mililo kad bih ja postao odve uen, sve od straha da se ne pobunim protiv nje. Postojala je takoer ni na emu osnovana bajka da gospodin Wopsle gdckoj etvrtgodita ispituje uenike.

  LEGENDES CELTIQUES JDR PDF

Niti koga nahuckao da me slijedi? Sada sam razabirao kako para lei poveest ogoljelim ivicama i rijetkoj travi, nalik na neto grublju mreu pauine, povjeane izmeu granica i po strnitu. Ali zajedno s vama.

Molim lijepo, to je gospodin, povesst lopua. Drugi bjegunac, koji se oigledno uasno plaio svoga druga, ponovi: Majka je morala raditi kod tuih ljudi, a meni bi govorila: Nije bilo vremena da to provjerim, ni da biram, a ni za to drugo, jer je svaki trenutak bio skupocjen.

Carls Dikens – Velika ocekivanja – [PDF Document]

Gospo odvrati uljudni narednik odgovorio bih u svoje ime da traim ast i zadovoljstvo kako bih se upoznao s njegovom odlinom enom, no govorei uime kralja, moj odgovor glasi: Moja je zasluga to e galija opet dobiti svoga dentlmena. Upravo milja ree gospoda Joe. Ali mi nisu dali mira. Bio sam vrsto zaspao, a zatim sam se od vruine, svjetlosti i Zagora glasova probudio.

Ali je u oca bilo dobro i meko srce te nikako da izdri bez nas. Ovom u prilikom rei i to da sam se bolje od ma kojeg strunjaka na svijetu upoznao s djelovanjem vjenanog prstena kad njime neija ruka nemilosrdno strue po tuem licu.

Ovo je svestrano pripremanje bilo uzrokom da nam je ni pet ni est uskraen doruak jer meni – ree gospoda Joe – bome nije ni na kraj pameti da vas kao svaki dan do grla nakljukam i zatim perem sude, a ne znam gdje mi je glava od silnog posla to me jo eka! Poto se ta mala upadica dokrajila, Joe nastavi: